Berlin

En promenad från öst till väst

Berlin är en fantastiskt cool stad! Jag älskar kontraster och här finns det gott om dem! Från vackra stilrena byggnader till slitna nedsprejade gamla hus. Vi startade vår promenad från öst till väst vid East Side Gallery.

East Side Gallery är en del av vad som står kvar av Berlinmuren. Det ligger i närheten av järnvägsstationen Berlin Ostbahnhof vid floden Spree i stadsdelen Friedrichshain. På murens östra sida finns 160 målningar av olika konstnärer från hela världen. Dessa målningar utfördes i början av 1990-talet och visar konstnärernas syn på de politiska förändringarna i Tyskland. Galleriet invigdes den 28 september 1990 och är 1316 meter lång. Det mest kända konstverket är nog “Kyssen” mellan  Leonid Brezhnev och Erich Honecker, som ni kan se nedan.

När East Side Gallery tar slut kommer du till Oberbaumbrücke, en vacker bro som går över floden Spree mellan stadsdelarna Friedrichshain och Kreuzberg.

Överallt du går finner du färgglada hus med mycket graffiti. En del vackra, andra fula. Själv anser jag att det är ett häftigt element i de olika stadsdelarna. En personlighet.

På vår promenad hittade vi naturligtvis roliga affärer vi ville kika in i. Zalando Outlet var en av dem (klicka på länken för att se öppettider och hur du hittar dit). Mängder av märkeskläder, skor & accessoarer till grovt reducerade priser. Själv köpte jag ett par skinnsandaler för 100 kr (ord. pris 600 kr). En annan affär vi besökte heter Werkhaus där de säljer trävaror för hemmet så som sittpallar, kontorsprylar, förvaring av olika slag mm Du kan välja på många olika mönster. Prisvärt dessutom! Jag köpte med mig en förvaring för pennor som ska stå på mitt skrivbord för 100 kr. Sittpallarna på bilden kostar 249 kr. Du bygger ihop allt själv så det är lätt att ta med i resväskan hem. Vackert, stabilt och annorlunda!

 

Att besöka saluhallar är alltid mysigt! Vi hittade en Markthalle i Kreuzberg och stannade för en fika. Tyvärr var vi här en onsdag, och det verkar vara mer folk i rörelse på helgerna. Så tänk på det om ni ska till Berlin och vill testa smaklökarna med goda tyska delikatesser. Jag köpte i alla fall en tysk kringla, Brezel, och en kaffe. Dock trodde jag att kringlan skulle vara söt! Men nej, det var saltkorn på! Så kaffe och brezel är ingen hit. Men den var god ändå 🙂

Bergmannstrasse är en väldigt pittoresk och mysig gata. Massor av härliga, udda och roliga affärer, vackra byggnader, mycket restauranger och även här en Markthalle. Känslan när man gick här var som kärlek. Man ville aldrig att gatan skulle ta slut…

Här hittade vi också en udda och kul second hand-butik, Picknweight. Massor, massor och åter massor av kläder, skor och accessoarer. Allt färgkodat och snyggt inrett. Det roliga här är att du köper per vikt. Vikt per kilo beror på vilket plagg du köper.

Var man än går hittar man mysiga caféer med bra priser och härliga omgivingar! Man får bara se upp med nackskador, för man vill titta överallt för att inte missa något (upp, ner, fram, bak, åt sidan)!

Har du varit i Kreuzberg och vad upplevde du?

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *