Italien

Alghero – Sardinien

Sardinien är en ö jag har velat besöka länge. Långa sandstränder, kristallklart vatten, värme & fantastisk italiensk mat. Kan det bli bättre?!

I juni 2017 åkte jag och en kompis en vecka till Alghero, Sardinien, med Tui. Det var första gången på många år jag åkte charter och jag var, konstigt nog, lite nervös inför detta. Jag har mestadels plockat ihop min egen resa innan och kollat upp allt boende, transfer mm. Men det var verkligen inget att vara nervös för, då man blev vallad som en skock med får, vilket kan vara rätt så skönt! Det var bara att bli guidad till bussen, körd till hotellet och få all information om vad som händer under veckan via sms.

Vi landade på Algheros flygplats (AHO) och hade sedan 12 km i buss till hotellet som ligger i centrala Alghero.

Alghero är en stad i provinsen Sassari på nordvästra Sardinien. Vi bodde på Hotel San Marco som ligger precis vid stranden Lido, bara en bilväg emellan. Det tog mig 25 steg från entrén till hotellet tills jag stod med fötterna i den varma mjuka sanden.

Utsikt från vår balkong

Rummen och sängarna var helt okej. Det fanns om gott om plats att hänga upp sina kläder och lägga annat i lådor. Duschen hade fantastiskt bra “sprutt”, vilket man inte alltid är bortskämd med utomlands. När vi var där, i mitten av juni, så var det +30 grader och man svettades som en gris emellanåt så det var tur att vi hade balkongen på baksidan för där låg solen på ca 1 timme på morgonen. På framsidan, med balkongerna ut mot havet, låg solen på hela dagen och de som bodde där kunde inte ens nyttja den pga att det var alldeles för varmt. För att inte tala om hur varmt det blev i rummet (och tydligen så fungerade inte ac:n som den skulle). Städningen var okej, men jag hade gärna sett att de hade bytt ut handdukarna oftare (det kunde man dock göra mot en kostnad) samt att de gärna hade fått sopa golvet mer frekvent då man får med sig sand från stranden. Dessutom pratade faktiskt hotellägaren svenska då han hade studerat i Uppsala för många år sedan.

Det finns en pool på hotellet, men den nyttjade vi aldrig då havet ligger så nära.

Frukosten var ljuvlig! Jag blev glatt överraskad då jag hade förväntat mig en croissant med smör, marmelad och kaffe. Det stod “liten frukost” i beskrivningen. Men det var en stor buffé med massor av olika bröd, pålägg, frukt & grönsaker, kakor, ägg, yoghurt mm Dessutom var kaffet fantastiskt gott!!

Ta på dig sköna promenadskor och solhatt och bege dig på en härlig promenad i sköna Alghero. Varje onsdag är det en lokal marknad där det säljs allt ifrån ost, frukt & grönsaker till kläder och souvenirer.

 

Flanera bland palmerna på strandpromenaden som tar dig bort till Gamla Stan.

Överallt finner du vackra gamla hus och blomstrande träd och buskar samt en och annan gammal liten Fiat 500 (hur söta är de inte på en skala?!).

  

Vi åt mycket god mat i Alghero. Pizzorna är fantastiskt goda, för att inte tala om skaldjuren och pastan! Allt kändes väldigt fräscht och gjort från grunden. En kväll åt vi pizza på Les Arenes, som låg precis vid hotellet. Det var inte den bästa pizzan vi satte i oss, men det roligaste konceptet! Här beställer du pizzor på 1/2 eller 1 meter! Vi, som var 2 personer, delade på en 1/2-meters pizza och valde 2 olika fyllningar.

Lido är stranden som ligger i turist- och hotellområdet, och så framför Hotel San Marco. Den är populär och vanligtvis ganska trång (dock inte när vi var där). Bitvis är den privat, det vill säga att den tillhör hotellet på andra sidan gatan, där måste man hyra solstol för att få ligga där. Men det är fler delar av stranden som är öppen för alla. Vi köpte biljett i hotellreceptionen och valde vilka solstolar, med tillhörande bord och parasoll, som vi ville ha för dagen. Ju närmre vattnet, ju dyrare. Vi valde dock att ligga längre bak pga att det inte var så många som “sprang” förbi hela tiden. Du betalar max 12 Euro/dag för 2 stolar. Om vi kom senare på dagen så fick vi billigare. Annars betalar du för hela dagen. Klart härligt vatten, dock med lite tång och “bös” vid strandkanten som det emellanåt kom lite unken doft ifrån. Men överlag så gillar jag stranden.

     

Det finns många strandbarer och restauranger längs vägen. Det var inte dumt alls att emellanåt sätta sig i skuggan, blicka ut över havet och släcka törsten med en kall Ichnusa, det sardiska ölet som görs på ön. Väldigt gott! Den finns även att köpa på Systembolaget. Eller varför inte italiensk glass?

 

För den som gillar shopping, så finns det inte mycket affärer längs strandpromenaden i Alghero, då får du gå till Gamla Stan. Men på stranden går det runt många säljare och kränger klänningar, byxor, smycken, badleksaker, hattar, massage mm Jag är alltid lite skeptisk till sådan här försäljning och vill helst inte titta för mycket när de går förbi så att de ska stanna upp och tjata tills jag känner att jag måste köpa något, fast jag inte vill. Men ska jag vara ärlig, så var det på stranden jag shoppade som mest! 2 klänningar, 1 par byxor, 1 armband och 1 ring. Säljarna var allt som oftast väldigt trevliga och förstod när man inte ville ha något. De hade fina saker och jag hade kunnat köpa mycket mer. Men glöm inte att pruta! Ibland fick jag köpa till halva utgångspriset.

En väldigt trevlig säljare som vi pratade med mycket. Han hade många fina smycken och hade även en svensk väninna, Ulla.

Sardinien är fantastiskt! Eller vad säger du?

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *