Italien

Hyrbil på Sardinien

Första gången jag hyrde bil utomlands och dessutom själv skulle köra var på Sardinien. Jag var lite nervös faktiskt, för man har ju hört att italienarna kör som galningar! Men det gick hur bra som helst! Jag körde lugnt och fint på de svindlande krusidullvägarna längs den fantastiska kusten, och vi var nästan själva på vägarna! Det kan ha att göra med att vi hyrde bilen en veckodag, istället för en helgdag, då italienarna själva är ute och far med familjen. Vi hade inte bokat hyrbil innan avresan (vilket oftast är billigare), utan bestämde oss på plats att ta en dag för att se oss omkring. Vi gick till TUI´s kontor och bokade via dem. Det kostade oss sammanlagt 1000 kr för en dag inklusive alla försäkringar. Bensin fick ni naturligtvis betala utöver, men trots att vi körde kors och tvärs hela dagen så kostade det oss inte mycket.

Det började dock lite kaotiskt! På morgonen gick vi för att hämta upp vår bil och skriva på alla papper. Sedan gick vi med vår biluthyrare för att kolla in bilen. Där stod både polis och bärgningsbil på väg att dra iväg med vår bil. Hennes kollega hade kvällen innan ställt vår bil på en plats man inte får parkera på! Biluthyraren fick ringa en massa samtal innan vi faktiskt fick åka iväg (och de fick en massa ovälkomna böter).

När vi väl kom iväg så körde vi kustvägen från Alghero till den lilla mysiga byn Bosa. Det blev många stopp på vägen då naturen visade sig från sin vackraste sida om och om igen.

  

 

Från Alghero till Bosa är det 45 km på slingrande vägar längs kusten. Ena sidan av bilvägen täcks av maffiga berg och den andra sidan ligger Medelhavet med sin klarblå färg. Bosa är en liten medeltidsstad, med ca 8000 invånare, som ligger på en kulle vid floden Temo. Bosa finns med på listan I Borghi più Belli d’Italia – Italiens vackraste småstäder, och det kan jag gott förstå. Pittoresk, färgglad och inbjudande!

 

  

  

Vi tog en härlig promenad längs floden, satte oss vid ett café för lite förfriskningar och flanerade sedan längs kullerstensgatorna innan vi satte oss i bilen igen för att ta oss till Spiaggia della Pelosa (La Pelosa), den fantastiska Karibien-liknande stranden i Stintino.

Att köra bil i Italien gick jättebra, MEN att följa skyltar var ingen höjdare! Flera gånger hände det att vi följt en skylt, som sedan bara var borta, och vi hade kört fel. Vi tyckte ändå att vi var uppmärksamma, men icke sa Nicke! Det var helt omöjligt på många ställen.

Nåväl, väl framme på stranden La Pelosa, glömde jag av mina irritationer på (icke?)skyltningen på Sardinien. Jag har aldrig i hela mitt liv sett sådant turkost klart vatten! Helt underbart och fantastiskt! Själva stranden var dock fullsmockad med turister, men mestadels italienare. Man fick i princip ligga på varandra för att få plats. Ingen mysfaktor direkt! Men det glömde jag snabbt när jag kastade mig i det klarblå vattnet. Så ljuvligt och underbart! Framför allt när man suttit i en VARM bil några timmar. Själva stranden är 300 m lång med mjuk vit sand. Ute i vattnet ligger Torre della Pelosa, ett gammalt vakttorn från medeltiden.

På hemvägen tänkte vi åka in till storstaden Sassari för lite shopping, men klockan var mycket och vi hittade ingen parkering någonstans, så vi åkte vidare och stannade istället i den lilla staden Porto Torres där vi åt fantastiskt god pizza på Piazza Garibaldi. Sedan kom mörkret och vi körde i lugn och ro hem till vårt hotell i Alghero, nöjda med denna fantastiska dag! Jag kommer absolut att köra bil utomlands fler gånger 🙂

Läs gärna mina 2 andra inlägg från samma ö: Alghero – Sardinien samt 4 tips att göra i Alghero.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *