Danmark

Julmys i Köpenhamn

Köpenhamn är en av mina absoluta favoritstäder. Staden som har allt! Jag har besökt huvudstaden minst en gång per år i många år, dock bara på vår, sommar eller höst. Denna gång blev det en liten tripp i november – december för lite julfeeling. Jag var borta 3 nätter och bodde på Ascot Hotel, som ligger väldigt nära Tivoli. Bra hotell, bra service och god frukostbuffé. Dessutom blev jag uppgraderad till ett större rum, och det hade jag inte alls något emot!

Julen är en favoritårstid hos mig. Det finns så mycket kärlek och värme inbakat i juletiden. För att inte tala om all god mat, glittrande belysning, ljuvliga dofter (glögg, gran & hyacint) och paketinköp.

Mina promenader på Ströget med omnejd bjöd på många olika slags julupplevelser; ett flertal små julmarknader på olika torg som t.ex. Hojbro Plads (som du ser på bilden nedan), det fantastiskt vackra julsmyckade Hotel D´Angleterre och den gigantiska julgranen på Rådhusplatsen.

   

Nyhavn har en speciell plats i mitt hjärta. När jag tänker Nyhavn, tänker jag färgglatt, stämning, öl, sol och båtar. Det är en sån härlig känsla att sitta på hamnkanten, dricka en god dansk öl och titta på människor. Vid denna tiden på året fick jag dock inte sådana känslor. Det var inte lika många människor i omlopp, ej heller någon sol i sikte. Men ändå, den känslan av att vara här och nu i julskrud, var ingen sämre känsla. Bara annorlunda.

 

Shopping i Köpenhamn är fantastiskt och för den som älskar allt som har med julen att göra befinner sig i himmelriket! Dessutom många vackra skyltfönster att betrakta. Jag hittade en pop-up-julbutik på Ströget (kommer tyvärr inte ihåg namnet) som var GIGANTISK! 4 våningar med ALLT du önskar inför jul. Här gick jag bananas! Allt tindrade och glittrade. Illums Bolighus (det stora varuhuset på Ströget) hade också väldigt mycket juligt. Utsikten från deras terass är något av min favorit, oavsett årstid på året. Även Magasin Du Nord rekommenderar jag för julinköp.

 

 

Att gå i kyrkan är något som många förknippar med julen. Det är inget som jag brukar göra, men jag besökte Vor Frue Kirke en av dessa dagar. Jag har gått förbi här många gånger och tycker att kyrkan är vacker. Den ligger på Norregade mitt i Köpenhamn, en sidogata till Ströget. Vor Frue Kirke är en domkyrka som är tillägnad Jungfru Maria, som kallades Vår Fru, därav namnet. Det har funnits en kyrka här sedan 1100-talet, men den har brunnit ner helt till grunden hela 3 gånger! Den nuvarande kyrkan är byggd i början på 1800-talet. Den är väldigt vacker inuti, så titta in nästa gång du är här. Man kunde här skriva en lapp till någon anhörig man mist och fästa den i en gran, vilket jag  och många med mig hade gjort. En vacker gest!

Ett absolut måste för julnörden är att besöka Tivoli denna tid på året. Det är som att gå in i en saga! De öppnade upp Jul på Tivoli redan för 22 år sedan. Då fanns det 6 handelsbodar, idag finns det över 50! Och parken är smyckad med över 800 000 ljuslampor.

Boka nu en härlig julweekend till vackra Köpenhamn och få julfeeling!

 

 

 

6 thoughts on “Julmys i Köpenhamn

  1. Jag hittade din blogg via Heja livet-tråden och ville bara säga hej. Jag älskar också Köpenhamn (bor i Malmö) och kommer defintivt vilja åka på deras julmarknad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *