Polen

Warszawa i julskrud

I mellandagarna förra året åkte jag själv till Warszawa. Jag var borta i 3 dagar och hann med mycket på dessa dagar!
Här kommer lite tips på vad man kan göra i Polens huvudstad i juletid.

Gamla stan

Färgglada hus med ålderdomlig charm. Här kan man spatsera i lugn och ro och insupa allt det vackra. När du blir kall sätter du dig på ett mysigt café och dricker något varmt och äter en smarrig kolacze. Vid jultid har de en julmarknad här och en maffig gran mitt på torget. Vill du så kan du också åka skridskor i en rink. Gamla stans torg är upptaget på UNESCOS:s världsarvslista.
        

Utsikt från St Anna kyrka i Gamla Stan

För en liten summa kan du gå upp i klocktornet och få en fantastisk utsikt över Warszawa. Nedanför dig ligger slottstorget Plac Zamkowy.
 

Kulturpalatset

Byggnaden uppfördes 1952 – 1955 och är idag på 20:e plats över Europas högsta byggnader med sina 231 m. Från början var det en gåva från Sovjetunionen, trots att det polska folket själva fick betala nästan hela kalaset. 1967 uppträdde faktiskt Rolling Stones här! När du tagit hissen upp så har du en fantastisk panoramavy över staden.
   

Äta gott

Zapiecek är en kedja med inhemsk polsk mat och genuint hemtrevlig inredning. Jag inmundigade en rustik Bigos, bestående av kål, fläsk och korv, tillsammans med bröd. Till detta en polsk specialitet; en varm öl med honung och julkryddor. Som glögg, fast på öl. Jag blev förvånad över att den faktiskt var god 🙂 Till efterrätt gick jag nästgårds till E.Wedel där de serverar allt möjligt i chokladväg. Fantastiskt god chokladlikör! Perfekt avslut efter en rundvandring i julstaden.
    

Neonmuséet

Ett litet, men naggande gott, och udda museum. Det var lätt att ta sig hit med kollektivtrafiken, men jag fick fråga lite efter vägen efter att jag gått av spårvagnen.
   

POLIN museum

Muséet för de polska judarnas historia. Här får du följa judarnas historia från 1000 år tillbaka och fram till 2:a Världskriget. En känslosam vandring, men mycket viktig! Jag använde mig av en audioguide, vilket underlättade förståelsen.
   

Shopping

Jag kan då inte åka någonstans utan att shoppa! Och i dessa mellandagar var det ju dessutom rea. Det finns en del gallerior och Zlote Tarazy är en av dem.
 

Radisson Blu Sobieski

Jag bodde på Radisson Blu Sobieski, som ligger en liten bit ifrån Gamla Stan. Men kollektivtrafiken fungerade så bra och det var bara att hoppa på utanför dörren. Smidigt också till och från flygplatsen. Att jag blev uppgraderad, till en liten obetydlig kostnad, till sviten gjorde mig absolut ingenting 🙂 Frukosten var helt fantastisk! Massor att välja på, både internationell mat och polska specialiteter.
    

Warszawa är en härlig stad och jag återkommer gärna en annan årstid också för att se grönskan i alla de vackra parkerna runtom. Vid denna tid som jag åkte, är det ganska grått, förutom alla vackra juleljus och färgglada husfasader då 🙂

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *