Prag

12 tips i vackra Prag

Har du inte varit i Prag, så sätt det på din bucket list! En vacker liten huvudstad som stannar kvar i ditt hjärta. Jag tillbringade fem varma dagar i juni i denna enastående stad. Här kommer 12 tips inför din kommande resa:

Karlsbron
Karlsbron (Karlův most) är en bro över floden Moldau i Prag som byggdes under Karl IV:s regeringstid. Bygget påbörjades år 1357. På Karlsbron utkämpades 1648 hårda strider mellan den svenska armén och Gamla stans befolkning. Fram till 1841 var Karlsbron den enda vägen över Moldau inom Prag. Efter Karlsbrons 650-årsjubileum 2007 inleddes en restaurering som pågick till 2010. Det var jättemysigt att spatsera på bron. Man riktigt kände historiens vingslag.
   
     

Vägen upp till slottet
Från Karlsbron gick vi raka vägen upp mot slottet. En vacker väg med fina gamla hus och lite udda affärer och museum. I chokladaffären fanns det mycket gott att provsmaka och allt var hemmagjort. Pepparkaksmuséet var mysigt (och gott) att besöka!
         

Pragborgen
Att komma upp till Prag slott är verkligen som att befinna sig i en sagobok. Uppe på en kulle med grönska runtomkring och staden med dess gamla tak som en miniatyr nedanför dig. Vackert! Det var vaktombyte när vi var där, vilket alltid är populärt bland turister 🙂  Ett absolut måste är att gå till Golden Lane, där faktiskt Franz Kafka bodde på sin tid. Gulligt och pittoreskt! Promenera gärna vägen ner från slottet genom vinodlingarna när du är klar.
              

Arkitektur
I gamla stan 
är det mysigt att bara strosa omkring. Sätta sig på en uteservering och ta en kall öl, shoppa i alla små mysiga butiker, titta på alla gamla vackra byggnader och bara insupa atmosfären. Men överallt i Prag finns det mycket att se. Så ta dig också utanför gamla stan. Missa inte det Dansande Huset, vilket ska föreställa Fred Astaire & Ginger Rogers.
        

Äta och dricka gott
Det är billigt att äta och dricka i Prag! Och det är gott! Det är mycket kött, kål och bröd och portionerna är stora! Smaka dig fram bland många inhemska ölsorter. Till efterrätt ska du prova  trdelnik, gärna fylld med glass och jordgubbar. Mumsigt!
     

Café Louvre
Besök gärna anrika Café Louvre som har funnits sedan 1902. Goda drinkar och härliga bakverk 🙂
    

U Prince Terasa
I Gamla stan ligger Hotel U Prince. Ta hissen upp till takterassen och få en fantastiskt utsikt över stan. Här kan du äta något gott eller, som vi, släcka törsten. Här drack jag den godaste hallonlemonaden någonsin!
  

Shopping
I Prag finns det många souvenirbutiker, överallt. Jag är ju ett souvenirfreak, men det är inte alla som gillar prylar. Jag älskar ju att köpa med mig något typiskt för landet hem. Eller ja, jag gillar att shoppa överlag 🙂 Vi besökte bland annat Palladium, som är ett stort shoppingcenter med blandade butiker. Det finns också många Absinth-butiker om man har intresse för det. Gillar du skönhetsprodukter ska du gå till Manufaktura. Jag köpte t.ex. ett ölshampo där.
     

3 timmars cykeltur
Innan vi åkte till Prag så bokade vi en cykeltur med Get Your Guide. Fantastiskt bra! Det var bland det bästa på hela resan faktiskt. Vi ville ha en engelsk guide och när vi kom dit var det tydligen bara vi 2 på den turen, så vi fick ha vår guide, Adrian, helt för oss själva. Perfekt! Så under 3 timmar cyklade vi runt över hela stan, upp och ner, hit och dit. Mycket kullerstenar 🙂 Han visade oss bl.a. konst och skulpturer, John Lennon Wall och härliga utsikter.
     

Mer konst
Det finns många skulpturer i Prag, vissa mer coola och roliga än andra. T.ex. The drunken penguins (de står i kö till baren) och Franz Kafkas huvud (som rörde sig 360 grader),
     

Skyltar
Jag älskar skyltar! Vart jag än befinner mig så måste jag fotografera olika typer av skyltar. Prag:s gatuskyltar är mycket vackra! Jag köpte även en kylskåpsmagnet som ser ut som dessa.
      

Tunnelbanan
I Prag är det bra att ha med sig ett par bra promenadskor, då man går väldigt mycket. Dock åkte vi ofta tunnelbana till ett ställe och promenerade hem. Ett 3-dagars transportkort kostar ca 135 SEK.
 

Jag hoppas att jag har kunnat inspirera er att åka till Prag! Själv återkommer jag gärna 🙂

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *