Sverige

Ostindiefararen Götheborg

I början på september startade jag min utbildning på YRGO i Göteborg; TRAC – diplomerad resekonsult. Som ett led i dessa studier har vi fått gå på många olika studiebesök, bland annat Ostindiefararen Götheborg. Det var en fantastiskt lärorik och historisk upplevelse!

 

Svenska Ostindiska Companiet bildades 1731 och segelfartyget Götheborg I byggdes. Detta tog 9 – 18 månader att färdigställa och skeppet höll sedan för 3 resor till och från Kina. Totalt byggde man 37 skepp. År 1732 -1806 var det skytteltrafik mellan Göteborg och Kina vilket gav kompanierna lysande affärer genom att sälja lyxvaror så som siden, porslin och te. 1745 sjönk dock Götheborg, precis utanför Göteborgs hamninlopp, vid hemkomsten från Kina. Ingen vet vad olyckan berodde på. Man lyckades dock hitta mängder med porslin och te som klarat sig. 1813 lades kompaniet ner på grund av krig och man tjänade då inte så mycket pengar på det längre. År 2005 byggde de ett nytt Götheborg och det tog 10 år att färdigställa! Kopian byggdes så långt det gick med 1700-talets verktyg och material samt metoder. Sedan dess har Götheborg gjort en hel del expeditioner. År 2005 – 2007 gjorde de en resa till Kina igen. De flesta som arbetar ombord idag var med på den färden, vilket var en fantastisk upplevelse.

Vi fick gå ombord på det fantastiska segelfartyget och det kändes verkligen som att man flyttade sig tillbaka några 100 år tillbaka i tiden.

 

  

Vi fick gå ner i skeppet för att se matsal, sovsal och var kaptenen bor (ja, han bor där nu också). Att bo på båten idag är ju naturligtvis STOR skillnad från förr när de seglade. Då tog de t.ex. med sig 20% extra personal, då man förväntade sig att folk dog på vägen i olika sjukdomar. Det fanns massor av djur (7 oxar, 15 kor, 70 får, 50 grisar och 400 hönor) med på skeppet, som åts eftersom. I varje hamn man stannade vid fylldes det på med fler djur. Man tvättade sina kläder en gång i veckan i urin (det innehåller ammoniak). När man var tvungen att bajsa, så fick man klättra ut på de blå bjälkarna framtill på skeppet och göra sina behov hängandes där. Sen kunde man torka sig med en tofs som hängde där. Hur låter det livet?

 

Bella, som visade oss runt, är jungman och eventansvarig. Hon har en fantastisk kunskap att dela med sig av.
De har en liten souvenirbutik där du bl.a. kan köpa te, böcker, kläder, smycken mm.

Är du intresserad av historia så tycker jag absolut att du ska bege dig till Ostindiefararen för en guidad visning. Man kan också boka för eget arrangemang ombord, julbord eller varför inte prova på att jobba som volontär. De har även många delegationer från Kina.

Tyvärr så kommer Götheborg inte att segla mer. De kommer att avsluta seglingscertifikaten, vilket troligen är en ekonomisk fråga. Idag ligger skeppet på Pir 4 i Eriksberg, Göteborg. 2018 kommer hon dock att flyttas till Masthuggskajen och bli nytt historiskt besöksmål.

2 thoughts on “Ostindiefararen Götheborg

  1. Vilket coolt fartyg! Tuffa tider förr dock. Om man räknar med att ett helt gäng dör är nog inte förhållandena så bra … Vi provade att segla ett klassiskt gammalt segelfartyg i våras (Gratia), betydligt mindre förstås men häftig upplevelse!

    1. Ja, det var väldigt häftigt att vara ombord! Jag tycker alla ska passa på att besöka detta skepp när man är i Göteborg 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *